Hvilke symptomer er der på knogleskørhed?
Der er ingen ydre symptomer på knogleskørhed eller osteoporose, så længe at man ikke har haft brud på nogle knogler. Men knoglevævet indeni i knoglen bliver udtyndet og mere porøst. Osteoporose medfører ingen smerter eller andet ubehag, så længe der ikke har været brud på en knogle.
Hvor rammer de hyppigste brud på knogler?
De hyppigste brud sker på håndled, ryg og lårbenshals. Men har man osteoporose, så vil man også lettere få brud på hoften ved fald, da knoglerne er blevet skøre.
Behandling af knogleskørhed
Hvis man har fået konstateret knogleskørhed (osteoporose), så består behandlingen i medicinsk forebyggelse af tilskud af kalcium og D-vitamin alene eller i kombination med andre hormoner, som er med til at øge knoglevævets styrke og evne til at modstå brud.
Det er meget vigtigt, at man er opmærksom på, om man er arveligt disponeret for sygdommen knogleskørhed. Hvis man er disponeret for knogleskørhed, så kan man gøre nogle ting forebyggende, og det er at dyrke motion dagligt, da det er med til at begrænse det aldersbetingede knogletab. Derudover er det meget vigtigt, at man spiser varieret, hvor man får tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin. Hvis man ryger, er det en god ide at stoppe, da rygning er med til at man kommer tidligere i overgangsalderen, og at man har et lavere niveau af hormonet østrogen i blodet end ikke-rygere. Alkoholforbruget skal ikke være for højt, da det giver en øget risiko for osteoporose.
Det vil også være en god ide at undgå at drikke for meget kaffe, da det er vanddrivende, og dermed øger det tabet af kalcium fra nyrerne, og kalcium skal man bruge til dannelse af knoglevævet.
Læs mere om knogleskørhed